پسرم، خدا را شاکر باش که رهبر امروز کشور تو، از این انس برخوردار است و از این امن سرشار. و این است که براى مبارزه با همهى اینهایى که آتش مىکارند، ایستاده است و نه بر شرق و نه بر غرب و نه بر جهان سوم و حتّى نه بر ملّیت ایرانى، که بر ایمان مردم و آنهم نه ایمان غرور، که بر ایمان به خداى واحد قهّار متّکى است. و همین است که بدون شوخى، با درک تنهایى، باید بارور شد و زایید و در متن تاریکى، باید ایستاد و نور پاشید؛ که آن درک، زاینده است و این تاریکى، خواستار نور. و از این دو نکته گذشته، مطمئن باش که براى دشمن منحرف، هیچ چیز خطرناکتر از انحرافش نیست. ماشینى که از
مسیر منحرف شده، اگر تو بخواهى بیشتر از انحرافش، مجازاتش کنى، نخواهى توانست؛ که امام صادق (ع) مىفرماید: «تو براى بدکار، بیش از کارش، عملى نخواهى داشت».
پسرم محمّد! تو در این زمانه و در این سرزمین- این زمانهى تاریک و این زمین شلوغ- اگر بخواهى که کف حادثهها نشوى و حادثهساز باشى، باید بیّنات، کتاب و میزان را داشته باشى و با این سه وسیله، در تمامى جریانهاى فکرى و سیاسى و اجتماعى، در برابر فریبها و شیطانها، قائم و بر پا باشى، آنهم قائم به قسط و بر روى ساقهها و ریشههاى محکم؛ که در آیهى «مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّه ...» (فتح/29) و آیهى «وَلَقَد ارْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَیِّناتِ»، (حدید/25) به آن اشاره رفته است.
بیّنات؛ یعنى آنچه خودش روشن است و روشن کنندهى دیگرى هم هست. بیّنات، آن هدایتى است که وضع تو و جهان را، رابطهى تو و جهان را و مقصد تو و جهان را روشن مىنماید.
کتاب؛ یعنى دستورها، نوشتهها، فریضهها و آداب و احکام، در این حرکت و در این رابطهها.
میزان؛ یعنى معیارى که در انتخاب مقصد و انتخاب مکتب و در انتخاب عمل، تو را راهنما باشد و در هنگام تزاحم و درگیرى، تکالیف و فرایض و وضع تو را مشخص نماید.
کسى که این سه اصل را داشته باشد، گرفتار برخوردهاى سازمانى و حزبى و یا مرشد و مراد نمىشود؛ حتى با بصیرت دیگران، خودش را کور نمىسازد؛ که انسان از کارش، به اندازهى بصیرتش بهره مىبرد.
نامههاى بلوغ، ص: 18
خدا قوت